Een selectie van de belangrijkste websites voor dit vakgebied.
-
Amerikaanse kunst site met encyclopedie van kunstenaars, musea en kunstwerken.
-
Databank met informatie over beeldende kunst, vormgeving en architectuur.
-
Michael Delahunt
Engelstalige site met verklaring van alle mogelijke termen uit de beeldende kunst. Naast kunsthistorische termen ook uitleg over het gebruik van technieken en diverse materialen e.d. Vooral deze praktische invalshoek maakt deze site bijzonder.
-
Site van Museum Booijmans Van Beuningen met video’s over kunst en design. Op ArtTube staan video’s die te maken hebben met het museum en zijn collectie. Om het hele aanbod te kunnen gebruiken moet je je wel als gebruiker aanmelden en inloggen. Dit is gratis.
-
Online tijdschrift over veilig opgroeien, in eerste instantie bedoeld voor professionals die met kinderen of ouders werken.
Augeo bevat opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns om de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling op gang te brengen. Maar in het blad staan ook artikelen over beleidsontwikkelingen en wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden van good practices
-
Verzamelt, conserveert en stelt het audiovisueel erfgoed ter beschikking. De collecties - uniek qua omvang en variëteit - geven een verbluffend beeld van de geschiedenis van Nederland en de geschiedenis van de media. Van 1896 tot de dag van vandaag. Deze collecties zijn open access. De HU heeft ook een abonnement op de databank Academia van Beeld en Geluid.
-
Beroepsvereniging van Muziektherapeuten in Vlaanderen.
-
Boekmanstichting Kunst en cultuur in beleid en praktijk. Onafhankelijke intermediair tussen belangstellenden en belanghebbenden uit openbaar bestuur, wetenschap en het culturele veld.
-
Site die een historisch overzicht geeft van de belangrijkste initiatieven op het gebied van sociaal werk en sociaal beleid in Nederland.
-
Statistische gegevens over maatschappelijke en economische onderwerpen. Zie bijvoorbeeld onder het thema Veiligheid en recht: Veiligheidsmonitor, een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap.
-
Zij is een samenwerkingsverband tussen o.a. de UVA, instituut voor Beeld en Geluid en het Filmmuseum. Het bestaat uit vier collecties van gegevens die informeren over de totstandkoming van een filmvoorstelling: films, bioscopen, personen en bedrijven. Met behulp van deze kerngegevens zijn netwerken en patronen in de filmcultuur te analyseren.
-
Site met zoekmachine naar en informatie over CKV-activiteiten. Er is een gedeelte specifiek voor docenten.
-
Site van de Raad van Europa speciaal over jongeren.
-
De Cultuurindex Nederland, een soort AEX-index voor cultuur, geeft belangrijke inzichten in consumentengedrag, arbeid, organisatie en geldstromen in de cultuursector, en over maatschappelijk draagvlak voor kunst en cultuur. De site is een initiatief van SCP en de Boekmanstichting.
-
Op deze website van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de cultuurfondsen vind je de informatie over landelijk cultuurbeleid en alles rondom cultuursubsidie. Je vindt er naast nieuwe beleidstukken ook de oudere Cultuurnota's. Verder zijn er links naar wet- en regelgeving en cultuurgerelateerde organisaties.
-
Deze databank bestaat uit drie delen: theaterproducties en voorstellingen, mediatheek en museumcollectie, adresgegevens.
-
Online journalistiek platform dat het dagelijks nieuws in een breder of ander perspectief wil plaatsen. Je kunt zowel een jaarabonnement als een abonnement per maand nemen.
-
De digitale bibliotheek van de JGZ Portal van Captize biedt diverse relevante documenten over jeugdzorg.
-
Nationale Hogeschool voor Toerisme (NHTV)(beheerder)
Site over duurzaam toerisme voor onderwijs en bedrijfsleven.
-
Consortium van universiteiten met als doel het bevorderen van de Europese ontwikkeling van kunsttherapie.
-
Internationale site op het gebied van Europese milieuwetgeving.
-
Site van het uitvoerend orgaan van de Europese Unie. Hier kun je terecht met vragen over (het beleid van) de Europese Unie en voor actuele nieuwsberichten over allerlei EU onderwerpen. Hoofdonderwerpen: Prioriteiten, Nieuws, Wetgeving en Beleid, Financiering.
-
NJi (voorheen NIZW)
Deze site geeft informatie die relevant is voor iedereen die op lokaal niveau werkt met en voor kinderen en jongeren.
-
Op deze subsite van het NJI vind je wat opvoedingsondersteuning precies is en wie ouders ondersteunen en helpen bij de opvoeding. Ook de doelstellingen, zoals preventie van bijvoorbeeld schooluitval, komen aan de orde.
-
De Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) is de overkoepelende organisatie van de Nederlandse Verenigingen voor Beeldende Therapie, Danstherapie, Dramatherapie, Muziektherapie, Psychomotorische Therapie en Psychomotorische Kindertherapie. Bevat overzichtslijst Vaktherapeuten in Nederland.
-
Zij stimuleert de actieve deelname aan het culturele leven van inwoners van Nederland, in al hun diversiteit, ongeacht leeftijd, herkomst, opleiding en woonplaats. Op de site vind je informatie over verschillende subsidieregelingen. Onder het kopje 'over het fonds' vind je o.a. publicaties, beleidsplannen e.d.
-
Het nationale programma voor de digitalisering van het Nederlands cultureel erfgoed. Het programma wil de (verborgen) collecties van archieven, musea en bibliotheken digitaliseren en beschikbaar stellen op Internet. Het materiaal kan gedownload en hergebruikt worden, mits de bron vermeld wordt. Zelf bewerken van de afbeelding mag natuurlijk niet.
-
Het Google Art project biedt een selectie uit de collecties van kunstmusea van over de hele wereld. Je kunt de afbeeldingen bekijken en delen met anderen. Bewerken kan uiteraard niet.
-
IMI adviseert overheden en bedrijven bij de ontwikkeling en implementatie van innovatieve projecten. Ze wil nieuwe verbindingen tot stand brengen tussen burgers, overheid, bedrijfsleven en maatschappij. Hier toe organiseert zij interactieve projecten, beleidsverkenningen, digitale debatten en besluitvormingsprocessen.
-
Onafhankelijk bureau dat sociaal-wetenschappelijk onderzoek verricht. Het onderzoek is gericht op maatschappelijke vraagstukken die op korte termijn een duidelijk antwoord vragen.O.a. op het gebied van leefbaarheid.
-
Provinciale organisatie voor advisering en begeleiding op het gebied van jeugd en jeugdbeleid. Met een breed scala aan diensten en producten ondersteunen zij instellingen en overheden in jeugd- en jongerenwerk, kinderopvang, jeugdzorg etc.
-
De kenniscentra van de HU voeren onderzoek uit in nauwe samenwerking met het beroepsveld, zowel in de regionale, nationale en internationale arena. In de HU-kenniscentra bundelen de lectoren en kenniskringen hun krachten
-
Informatieve site van de Rutgers-Nisso-groep over seksualiteit.
-
Dit Kennisplatform doet onderzoek, adviseert en biedt praktische tips en instrumenten over vraagstukken rond integratie, migratie en diversiteit. Op de site zijn veel full text publicaties te vinden. Kennisplatform Integratie & Samenleving is een programma van het Verwey-Jonker Instituut en Movisie.
-
(voorheen WMO-werkplaats)
De Werkplaatsen Sociaal Domein zijn regionale kennisinfrastructuren. Zij werken aan de kwaliteit van zorg en dienstverlening in een regio. Thema’s zijn o.a.: interdisciplinaire samenwerking in wijkteams, burgerinitiatieven en strategisch sociaal beleid en bestuur. Gemeenten spelen hier een actieve rol in. De Werkplaatsen doen onderzoek, werken aan 'kennis op maat' en verzorgen scholing en coaching. De Utrechtse Werkplaats Sociaal Domein Utrecht heet kennisplatform Utrecht Sociaal (kUS). Dit platform is een voortzetting van de Wmo-werkplaats Utrecht.
-
Portalsite met informatie die wordt verzorgd door diverse partners in de gehandicaptensector, o.a. Vilans, VNG, MEE Nederland.
-
Site van de Kenniskring KenVak, samenwerkingsverband van Hogeschool Zuyd, Hogeschool Utrecht en Saxion Hogeschool Enschede.
-
(voorheen Cultuurnetwerk)
Cultuurnetwerk Nederland en Kunstfactor gaan per 1 januari 2013 op in het nieuwe Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).
-
Als SPH-er kun je naast andere psychosociaal werkenden, deelnemen aan de LVPW. Op de site vind je tevens een zoekmenu voor geregistreerde werkers op diverse gebieden.
-
De site van het lectoraat Participatie en Stedelijke Ontwikkeling, onderdeel van de faculteit Maatschappij en Recht van de HU, laat zien met welke partners in het werkveld praktijkgericht onderzoek wordt verricht, in het bijzonder op het vlak van Sport en Samenleving, samenlevingsopbouw en vraagstukken rondom het opgroeien en ontwikkelen van kinderen. Zowel studenten, professionals als (ervaren) onderzoekers zijn bij de onderzoeks- en innovatieprojecten betrokken.
[Voorheen 'Lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling']
-
Netwerkorganisatie van en voor professionals die werkzaam zijn in de wijkaanpak. Het hoofddoel van de site is kennisdelen.
-
Onafhankelijk landelijk platform van bewoners die samenwerken om de leefbaarheid in hun wijk te vergroten. Het bewonersplatform wil de betrokkenheid van bewoners bij de leefbaarheid in hun wijk vergroten en de positie van bewoners als samenwerkingspartner en initiatiefnemer versterken.
-
Onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Het Meertens Instituut is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
-
Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen.
Uitgebreid aanbod diverse links.
-
Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid. Haar taak is het stimuleren van werkgelegenheid, moderne arbeidsrelaties en een activerende sociale zekerheid.
Zie ook de websites van de Diensten en instellingen van dit Ministerie, zoals het Agentschap SZW (subsidies ESF), de Inspectie SZW (arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid) en het gemeenteloket (ondersteuning lokale uitvoering werk en inkomen).
-
Site van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
Persberichten, kamerstukken, discussieplatform en links.
-
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In deze databank zijn nieuwsberichten, kamerstukken, speeches en documenten te vinden.
-
Informatie en links op het gebied van internationale samenwerking en ontwikkelingssamenwerking.
-
Zij zet zich in om minderheids- en achterstandsgroepen in de media zichtbaar te maken, een stem te geven en te voorkomen dat ze slachtoffer worden van de digitalisering van onze maatschappij.
-
Website rondom hedendaagse beeldende kunst. Elk tabblad (bijvoorbeeld Art & Everyday life) geeft vanuit een thema aandacht aan beeldende kunst. Onder Salon vind je online exposities en bij Radio interviews met kunstenaars.
Mister Motley verscheen eerst op papier. Je vindt de afzonderlijke delen in de HU catalogus.
-
MOVISIE is een landelijk kennisinstituut voor sociale vraagstukken. Bij hun onderzoek en advies staan de kracht en de onderlinge verbinding van burgers centraal. Thema’s: Leefbaarheid; Diversiteit en participatie; Kwetsbare groepen; Huiselijk en seksueel geweld; Vrijwillige inzet en mantelzorg; Mens en organisatie. Zie ook hun relatiekrant Movisies .
-
Onafhankelijke en landelijk opererende stichting ter bevordering van sociaal-wetenschappelijke kennisontwikkeling op het gebied van sportbeleid.
-
Dit is een project van Movisie (voorheen NIZW) en het Juliana Welzijn Fonds. Het biedt informatie aan buurthuizen en dienstencentra voor de opbouw van een multiculturele samenleving. o.a. projectbank met praktijkvoorbeelden.
-
De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid is in 2008 opgericht door organisaties uit de publieke sector om te voorkomen dat digitale informatie uit het publieke domein verloren gaat. Deelnemers: Instituut voor Beeld en Geluid, Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, Data Archiving and Networked Services (DANS) en een Coalitie van culturele instellingen vertegenwoordigd door het EYE Filmmuseum.
-
Informatie van de regering over de Nederlandse strategie voor duurzame ontwikkeling naar aanleiding van het in juni 2002 in Johannesburg gehouden "World Summit on Sustainable Development" van de VN.
-
Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling, een landelijke opererende organisatie met talrijke publicaties over mondiaal burgerschap en internationale samenwerking. Doel is om mensen, organisaties en bedrijven inzicht te geven in hun rol in de wereld. Publiceert over diverse thema’s zoals water, voedsel, groene economie
-
Site met informatie op het gebied van sport en spel. O.a. de uitgever van Oudfit.
-
De Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) is de beroepsvereniging voor professionals die werken in maatschappelijke organisaties.
-
Website voor beeldend therapeuten.
-
NiDi is een onafhankelijk intituut voor wetenschappelijke studie naar de samenstelling van de populatie.
Er zijn linken naar instituten voor demografische gegevens van over de hele wereld.
-
Het doel van Nicis is om wetenschappelijke kennis te verbinden met steden, departementen en andere partijen. Met deze verbinding willen zij op een innovatieve manier de economische en sociale kracht van steden en stedelijke regio's vergroten.
-
Beroepsvereniging voor dramatherapeuten in Nederland. De site is bedoeld voor (aankomend) dramatherapeuten, verwijzers en mensen die belangstelling hebben voor of op zoek zijn naar dramatherapie.
-
De NVvMT is de beroepsvereniging van muziektherapeuten in Nederland. De site is bedoeld voor muziektherapeuten, studenten muziektherapie, verwijzers en iedereen die belangstelling heeft voor muziektherapie.
-
Open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Lees wel goed de voorwaarden waaronder!
-
Hier zijn de sites van de Eerste en Tweede Kamer te vinden.
-
Het PBL is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Zij verricht onderzoek gevraagd en ongevraagd, onafhankelijk en altijd wetenschappelijk gefundeerd. Het PBL werkt vanuit een integrale aanpak.
-
Kennisinstituut over stad en regio, met nieuws, informatie en publicaties over ruimtelijke, economische en sociale ontwikkeling. Sommige publicaties zijn als download verkrijgbaar. Platform 31 en de HU onderhouden gezamenlijk het Kennisdossier Schulden en Armoede.
-
Online platform opgezet door VOM, VGS, VB en IKPOB waarop wetenschappers, experts en mensen die werkzaam zijn in het openbaar bestuur hun kennis en ervaring kunnen delen.
-
Publieksvoorlichting voor de gehele rijksoverheid.
-
De Raad is het voornaamste besluitvormende orgaan van de Europese Unie. Zij vertegenwoordigt de regeringen van de lidstaten. De Raad wordt voor een periode van zes maanden bij toerbeurt door de verschillende lidstaten voorgezeten.
-
Site van de Raad voor Cultuur het wettelijk adviesorgaan van de regering en de beide Kamers als het om cultuurbeleid gaat.
-
Site van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (voorheen Raad voor Maatschappelijke ontwikkeling RMO).
Adviesorgaan van de Nederlandse regering dat gevraagd en ongevraagd advise uitbrengt over uiteenlopende maatschappelijke kwesties.
-
Reclassering Nederland werkt met daders en verdachten waarbij het gaat om de veiligheid van de samenleving.
-
Pagina van de Nederlandse regering.
-
In het Register zijn alle vaktherapeuten opgenomen die zich officieel hebben laten registreren.
-
Deze richtlijnen zijn bedoeld om de professional te ondersteunen in het dagelijks werk. Zij bieden een overzicht van de laatste kennis: op basis van wetenschap, praktijk én cliëntvoorkeuren. Met praktische aanbevelingen en kennis binnen handbereik beslissen professional en cliënt samen over een effectieve aanpak.
Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming is een initiatief van de beroepsverenigingen NIP, NVMW en NVO
-
Kennisinstituut voor archeologie, monumenten en cultuurlandschap, met als doel het erfgoed te beschermen en te ontwikkelen. Praktische toepasbare kennis over o.a. rijksmonumenten, de restauratie en het onderhoud daarvan, en over cultuur historische landschappen.
-
Pagina met de gehele collectie van het Rijksmuseum. Je kunt afbeeldingen bekijken en delen. Wanneer je je aanmeldt voor Rijksstudio kun je ook collecties maken en beeldmateriaal bewerken. Als dit voor privégebruik is, dan is dit gratis.
-
Informatie van de overheid voor burgers, ingedeeld naar onderwerp, ministerie en regeringsonderdelen. Met links naar sites als Postbus 51 en Regering.nl. Voorbeelden van onderwerpen zijn: Rechtspraak en geschiloplossing, Straffen en maatregelen, Tbs, uitleg over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en AWBZ en het combineren van wonen en zorg.
-
Het Sociaal en Cultureel Planbureau is een wetenschappelijk instituut dat zelfstandig onderzoek doet. Op basis van dit onderzoek brengt het, gevraagd en ongevraagd, adviezen uit aan de regering, de Eerste en Tweede Kamer, ministeries en andere maatschappelijke en overheidsorganisaties. De adviezen worden gepubliceerd in boekvorm en zijn gratis beschikbaar op internet.
-
Sociaal en Cultureel Planbureau
De Sociale Staat van Nederland (SSN) biedt een systematische beschrijving en analyse van de levensomstandigheden van de Nederlandse bevolking over een periode van ongeveer tien jaar. Onderwerpen zijn: inkomen, arbeid, onderwijs, gezondheid, vrijetijdsbesteding, mobiliteit, criminaliteit, wonen en woonomgeving. Ook worden gegevens gepresenteerd die betrekking hebben op de publieke opinie over politiek en overheid.
-
Op deze site publiceren en debatteren onderzoekers en deskundigen op basis van data en empirie over maatschappelijke kwesties. Maandelijks is dat goed voor zo’n 20.000 bezoeken. De site is een initiatief van TSS tijdschrift voor sociale vraagstukken, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, het Sociaal en Cultureel Planbureau, de Universiteit van Tilburg en MOVISIE. De site wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie, met steun van redacteuren.
-
Site van het landelijke expertise- en innovatienetwerk op het vlak van sport en samenleving. Door interdisciplinaire samenwerking te bevorderen wil Sport & Society bruggen slaan tussen theorie en praktijk en nieuwe wetenschappelijke inzichten ontwikkelen die weer in de praktijk toegpast kunnen worden.
-
Website van het Stedelijk Museum voor moderne en hedendaagse kunst in Amsterdam. Naast informatie over tentoonstellingen is er ook een overzicht van de collectie. Let op! Je mag deze beelden niet zonder toestemming van het Museum verspreiden of bewerken. Onder ‘Educatie’ vind je het project ‘Onvergetelijk Stedelijk’ dat mensen met Alzheimer en hun begeleiders een bezoek op maat aanbiedt.
-
Startpagina voor alles op het gebied van stedelijke vernieuwing, sociale veiligheid en stadsproblematiek. De sites Grotestedenbeleid en Kenniscentrum Grote Steden zijn hieronder te vinden en dus niet langer apart in dit overzicht opgenomen.
-
Informatie over muziektherapie.
-
StimulanSZ is een landelijk kennis- en servicecentrum dat gemeenten helpt bij de ontwikkeling en uitvoering van het gemeentelijke sociale zekerheidsbeleid.
Sinds oktober 2010 is ook het Servicepunt Welzijnsinformatie hier ondergebracht.
-
Engelstalige site. Submarine Channel heeft als doel om interactieve multimedia te promoten. Het is een distributie en productie platform voor filmmakers en multimediaontwerpers die de mogelijkheden van internet willen onderzoeken.
-
Organisatie die de leefbaarheid in wijken wil bevorderen door onder andere activiteiten te organiseren voor en door bewoners, kinderen en jongeren, en door samen te werken met politie, opbouwwerk, middenstand, enz.
-
Archief Tijdschrift over kindermishandeling.
-
Onafhankelijk landelijk kenniscentrum ter bevordering van de geestelijke gezondheid.
-
Op deze site (van Kluwer Uitgevers) vind je informatie aan de hand van thema's als de openbare ruimte, milieu, budgettering, welzijn.
-
Samenwerkingsverband van Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Veiligheid begint bij Voorkomen. In een Veiligheidshuis werken verschillende (welzijns)instanties op één locatie samen aan opsporing, vervolging, berechting en hulpverlening. Het doel van de samenwerking is het terugdringen van overlast, huiselijk geweld en criminaliteit.
-
Sommige onderdelen van deze site zijn alleen toegankelijk voor leden. Wel toegankelijk zijn o.a. een overzicht met links en een opzoekmachine voor in de GGZ gebruikte afkortingen.
-
Deze vereniging heeft een informatieve site over verschillende beleidsterreinen. Zij behartigt de belangen van lokale bestuurders.
-
Het Verwey-Jonker Instituut verricht onderzoek op verschillende terreinen, onder andere op het terrein van de gezondheidszorg, sociale zekerheid, sociale activering, volkshuisvesting, justitie, welzijnswerk en sociale en bestuurlijke vernieuwing.
-
Organisatie die zich bezighoudt met verbeteringen op het terrein van de langdurende zorg w.o. domotica, kleinschalige zorg e.d.
-
Deze site is opgezet om de kwaliteit van het landelijk gebied te verbeteren. Rijk, provincies, gemeenten en andere betrokkenen werken samen om alle beoogde verbeteringen in één keer aan te pakken.
-
In de Volksverhalen almanak kun je allerlei verhalen terugvinden. Van sprookjes tot mythologische of religieuze verhalen. Ook hebben ze een tabblad over wereldfeesten.
-
Het doel van de WRR is de regering te adviseren over toekomstige ontwikkelingen die van groot maatschappelijk belang zijn. Klik op ‘Raad’ voor een overzicht van de adviesraden in Nederland.
-
Speciaal onderdeel van overheid.nl waar alle wetten van de overheid te vinden zijn.
-
Organisatie die zich richt op leefbaarheid en interculturaliteit in Nederland.
-
Woord is een site met verhalende radioprogramma's en geluidsfragmenten rondom heel veel verschillende thema's zoals heimwee, slaapliedjes, buren, WOII etc. De site is een initiatief van NPO, Beeld en Geluid en de VPRO.
-
Subsidie en ondersteuning aan Europese projecten voor jongeren, o.a. in samenwerking met het Nederlands Jeugd Instituut.