Databanken Bewegingsstudies

Op basis van het gekozen vakgebied, zijn de onderstaande databanken gefilterd.
Zie de databankenlijst voor het volledige HU-bibliotheek aanbod.

 • Doorzoekbaar met HUGO
 • Toegankelijk binnen de HU
 • Thuis toegankelijk met HU inlog
 • Academic Search Premier

  3600 wetenschappelijke tijdschriften full text beschikbaar. 8100 tijdschriften met samenvattingen van artikelen.

  Handleiding Video
 • CINAHL Plus with Full Text

  Ruim 2,8 miljoen beschrijvingen uit 4600 tijdschriften over verpleegkunde en aanverwante disciplines. Ongeveer 770 tijdschriften hiervan zijn full text toegankelijk.

  Video
 • Clinical Trials

  Biedt actuele informatie om klinische testen te vinden, voor een grote hoeveelheid ziekten. Klinisch testen en onderzoek maakt gebruik van vrijwillige proefpersonen om specifieke gezondheidsvragen te beantwoorden. Interventie testen laten zien of experimentele behandelingen of nieuwe toepassingen van bekende therapieën veilig en effectief zijn in gecontroleerde omgevingen. Observatie testen onderzoeken gezondheidsproblemen in grote groepen mensen of mensen in alledaagse omgevingen.

 • Cochrane Library

  Ruim een half miljoen beschrijvingen van evidence voor besluitvorming in de gezondheidszorg.Van ruim 5000 Cochrane reviews is de volledige tekst beschikbaar.
  Klik op Advanced Search om te beginnen met zoeken.

 • DigiBib.Jeugd

  Goed toegankelijke digitale bibliotheek voor professionals en studenten jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, pedagogische hulpverlening/pedagogiek en opvoedkundige disciplines. De documenten lopen uiteen van praktische protocollen tot beleidsrapporten en onderzoeksrapporten. Ook (school)maatschappelijk werk, kraamzorg e.d. komen aan de orde. Goede start voor een eerste oriëntatie of een onderzoek. DigiBib.Jeugd bevat momenteel ongeveer 6000 (digitale) documenten. Er kan hier gezocht worden m.b.v. titel, trefwoord, full-tekst, jaartal etc. of combinaties hiervan (en met EN/OF). Elk document kan gedownload worden.

 • DigiBib.Zorg

  Goed toegankelijke digitale bibliotheek voor professionals en studenten verpleging, verzorging en thuiszorg, welzijn en sociale dienstverlening. De documenten lopen uiteen van praktische protocollen tot beleidsrapporten en onderzoeksrapporten. Welzijn, maatschappelijk werk, sociale wijkteams en aanpalende gebieden (palliatieve zorg, wmo etc.) komen ook aan de orde. Goede start voor een eerste oriëntatie of een onderzoek. DigiBib.Zorg bevat momenteel ongeveer 50000 (digitale) documenten. Er kan hier gezocht worden m.b.v. titel, trefwoord, full-tekst, jaartal etc. of combinaties hiervan (en met EN/OF). Elk document kan gedownload worden.

 • DOAJ (Directory of open access journals)

  Geeft een overzicht van onder Open Access vrij toegankelijke wetenschappelijke tijdschriften die de inhoud op kwaliteit controleren.

 • Embase

  Embase doorzoekt tegelijkertijd EMBASE en MEDLINE (PubMed).
  Embase is de Europese tegenhanger van MEDLINE.
  Het accent van Embase ligt vooral op Europese literatuur op het terrein van farmacologie, geneesmiddelenonderzoek, onderwijs en beleid en management van de gezondheidszorg.
  Embase bevat meer dan 32 miljoen verwijzingen naar publicaties uit meer dan 8500 tijdschriften.

 • Free medical journals

  Wetenschappelijke biomedische tijdschriften die deels vrij toegankelijk zijn.

 • HBO Kennisbank

  Full text scripties en artikelen van studenten en medewerkers van de Hogeschool Utrecht en een aantal andere Nederlandse hogescholen.

 • I-database

  Interventiedatabase van het loketgezondleven.nl (RIVM) met actuele leefstijlinterventies die in Nederland beschikbaar zijn. Zoeken kan op op diverse criteria zoals doelgroep, setting of thema.

 • Joanna Briggs Institute EBP Database

  Evidence-based materiaal op het gebied van de gezondheidszorg, geschikt voor toepassing in de praktijk. Ruim 3000 publicaties onderverdeeld in 7 publicatietypen: Evidence Based Recommended Practices, Evidence Summaries, Best Practice Information Sheets, Systematic Reviews, Consumer Information Sheets, Systematic Review Protocols en Technical Reports.

 • Journal Citation Reports (JCR)

  Levert kwantitatieve gegevens over wetenschappelijke tijdschriften, die opgenomen zijn in Web of Science.
  Bevat de Science Edition en de Social Science Edition: samen ruim 11000 wetenschappelijke tijdschriften van meer dan 3300 uitgevers uit 80 landen. Basis voor de kwantitatieve informatie is de relatie tussen citerende en geciteerde tijdschriften. JCR berekent o.a. de zgn. Impact Factor van een tijdschrift.

 • LexisNexis Academic -> Nexis Uni

  Nederlandse en internationale nieuwsbronnen.
  Vervangen door Nexis Uni

  Handleiding Video
 • NARCIS

  Bevat samenvattingen en (open access) publicaties van alle Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstellingen, de KNAW en NWO. Daarbij ook open access proefschriften van alle Nederlandse universiteiten.

 • NEN Connect

  Geeft toegang tot de volledige tekst van alle Nederlandse normen (NEN, NPR, NTA) en alle in Nederland aanvaarde normen (NEN-EN, NEN-EN-ISO, NEN-ISO, NEN-EN-IEC, NEN-IEC). Bevat zowel de actuele versies als de vervallen normen.

 • Nexis Uni

  Opvolger van Lexis Nexis Academic.
  Nederlandse en internationale nieuwsbronnen. Bevat tevens informatie over bedrijven (Company Dossier).

 • OpenDOAR

  Wereldwijde lijst van organisaties die wetenschappelijke open access bronnen opslaan.

 • PEDro

  Bibliografische gegevens en samenvattingen van rct's, systematische reviews en evidence-based richtlijnen binnen het vakgebied fysiotherapie.
  Is een full text artikel via PEDro niet beschikbaar, gebruik de A tot Z tijdschriftenlijst.

 • Psychology & Behavioral Sciences Collection

  Een database met honderden full tekst tijdschriftartikelen op het gebied van psychologie en gedragswetenschap, met name op het gebied van kinder- en volwassenenpsychologie en counseling, waarvan een groot aantal in PsychInfo geïndexeerd is.

 • PsycINFO

  PsychInfo bevat miljoenen bibliografische records op het gebied van de psychologie en gedragswetenschap. Het bevat verwijzingen naar peer-reviewed tijdschriftartikelen, hoofdstukken in boeken, boeken, dissertaties etc. Zie ook de databank Psychology & Behavioral Sciences Collection.

 • Pubmed

  Meer dan 27 miljoen beschrijvingen van biomedische tijdschriftartikelen vanaf 1950.

  Handleiding Video
 • Sage Premier

  Online toegang tot ruim 550 wetenschappelijke peer-reviewed tijdschriften van uitgever Sage, op het gebied van Sociale Wetenschappen, Biomedische- en Gezondheidswetenschappen en Science & Technology. Digitaal archief vanaf 1999 met ruim 290.000 fulltext artikelen.

  Handleiding
 • Science Direct

  Meer dan 1,2 miljoen wetenschappelijk tijdschriftartikelen, vanaf 1995 tot heden. Deels zijn de artikelen full-text beschikbaar, deels in abstract.

  Video
 • SPORTDiscus

  Databank op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding, fitness en sportgeneeskunde. Biedt toegang tot artikelen uit ongeveer 1200 tijdschriften en boeken, waarvan veel artikelen fulltext beschikbaar zijn.

 • Springer Journals

  Bevat ruim 1200 tijdschriften op alle wetenschapsgebieden.

 • SpringerLink collectie Nederlandse tijdschriften

  Collectie met ruim 40 Nederlandstalige tijdschriften en naslagwerken. Het betreft voornamelijk tijdschriften op het gebied van de gezondheidszorg en welzijnszorg.

 • SpringerLink HBO Collectie

  Deze collectie vervangt voor een deel de databanken HBOVoorsprong en PlatformPM. Bevat Nederlandstalige handboeken, tijdschriften en jaarboeken op het gebied van gezondheidszorg en welzijn.

 • Trip Database

  Vrij toegankelijke metasearch site voor een grote hoeveelheid evidence bronnen, zoals clinical evidence, systematic reviews en richtlijnen.
  De resultaten worden gesorteerd op type onderzoek.
  Ook is er veel ander materiaal te vinden, zoals video’s, onderwijsmateriaal, patientenvoorlichting en nieuwsberichten.

 • UpToDate

  Een evidence-based databank voor artsen en andere gezondheidszorgwerkers. UpToDate beantwoordt klinische vragen, vergroot de klinische kennis en verbetert de patiëntenzorg.
  Let op: voor de vernieuwde UpToDate Anywhere dien je een account aan te maken! Dit kan via 'register now'. Je moet hiervoor op de HU zijn. Daarna kun je er via je account bij. Ook is er een App te downloaden via je app-store, zoek op UpToDate. Om toegang buiten de HU te behouden dien je 1 keer in de 90 dagen op de HU in te loggen.

 • Visible Body

  De anatomische atlas Visible Body Premium omvat een uitgebreide anatomische atlas. De HU heeft toegang tot de modules Human Anatomy Atlas, Physiology Animations, Muscle Premium, Skeleton Premium and Heart & Circulatory Premium.
  De eerste keer dat je Visible Body gebruikt moet je op de HU zijn. Ook het installeren van de App op je tablet of smartphone moet op de HU gebeuren. Ga hiervoor naar Ovid. Dan krijg je de keuze voor het downloaden van de App in de App Store of bij Google Play. Let op: de App neemt flink wat ruimte in. Je kunt het nu ook thuis gebruiken. Het is wel noodzakelijk om 1 keer in de 150 dagen het programma op de HU te gebruiken.

 • Volksgezondheid en Zorg

  Onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de volksgezondheid en zorg. De site wordt gemaakt door het RIVM in opdracht van VWS. De sites Zorgkompas en Zorgatlas zijn in deze site opgenomen.

 • Web of science

  Multidisciplinaire bibliografie met geïntegreerde citatie-indexen. Bevat Science Citation Index Expanded version, Social Sciences Citation Index, Arts and Humanities Citation Index en Incites Journal and Highly Cited Data.
  Data tot 10 jaar terug.

  Handleiding
 • Wiley Online Library: journals

  Ruim 1500 tijdschriften op alle wetenschapsgebieden. Een groot deel hiervan is full text beschikbaar.