Beeld en geluid

 • Doorzoekbaar met HUGO
 • Toegankelijk binnen de HU
 • Thuis toegankelijk met HU inlog
 • Academia

  Academia biedt online toegang tot tienduizenden uren streaming video- en audiomateriaal voor het hoger onderwijs in Nederland. Het materiaal komt uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en wordt dagelijks aangevuld met recent materiaal van de publieke omroep. Dit is een blijvende collectie. Binnen de HU kun je films automatisch bekijken. Vanaf thuis log je hiervoor eerst in met je HU-account. Wil je films bewaren en/of dossiers of montages maken? Klik dan op "Mijn werkplek" en log aanvullend in met je HU-account onder de optie "Inloggen met SURFconext".

  Handleiding
 • ARTstor

  Thuis toegankelijk na eenmalige inlog binnen de HU
  Engelstalige databank met beeldmateriaal op het gebied van kunst, architectuur, design, fotografie.
  Rechten zijn geregeld voor onderwijs en onderzoek.

  Handleiding
 • Britannica Image Quest

  Deze beeld databank omvat 3 miljoen afbeeldingen uit 50 toonaangevende collecties op onder andere het gebied van kunst en cultuur, natuur, aardrijkskunde, gezondheidszorg, technologie, geschiedenis, maatschappij en sport.
  Al deze afbeeldingen zijn vrij te gebruiken voor educatief gebruik, maar niet voor commerciële onderwijsdoeleinden. Een voorwaarde voor gebruik van de foto’s is bronvermelding.

 • Creative Commons

  Creative Commons is een systeem waarmee makers van (beeld)materiaal kunnen aangeven wat je met hun werk mag doen (gebruiken, verspreiden, aanpassen etc.), in welke context (onderwijs, commercieel etc.) en op welke voorwaarden (bronvermelding, verspreiden met dezelfde voorwaarden etc.). Op deze site vind je uitleg over de verschillende licenties en de iconen die daar bij horen.
  Creative Commons Nederland (CC-NL) maakt deel uit van het internationale Creative Commons initiatief.

 • Delpher

  Toegang tot radiobulletins van 1937 – 1984

 • Europeana

  Miljoenen digitale items: afbeeldingen (schilderijen, tekeningen, plattegronden, foto's, afbeeldingen van museumstukken), teksten (boeken, kranten, brieven, dagboeken, archiefstukken), geluid (muziek, gesproken woord van cilinders, banden, platen en radio-uitzendingen), video's (films, nieuwsfilm, tv-uitzendingen).

 • EUscreen

  EUscreen biedt vrij toegankelijke en vaak downloadbare films en fragmenten uit Europese televisiearchieven.

 • Film in Nederland

  Film in Nederland schetst een beeld van de ontwikkelingen in de Nederlandse filmgeschiedenis, vanaf de eerste filmvertoning in Nederland (op 12 maart 1896). Er zijn veel films en foto’s uit de collectie van EYE Film Instituut Nederland te bekijken.

 • Google Arts & Culture

  Het Google Art project biedt een selectie uit de collecties van kunstmusea van over de hele wereld. Je kunt de afbeeldingen bekijken en delen met anderen. Bewerken kan uiteraard niet.

 • Google images

  Uiteraard kun je op Google images heel veel goede afbeeldingen vinden. Die kun je met bronvermelding als een citaat gebruiken in jouw eigen presentatie of Digitale leeromgeving. Zoek wel eerst even uit of het de originele versie is en of degene die het geplaatst heeft hier wel gemachtigd voor is. Het materiaal bewerken mag in elk geval niet zonder toestemming van de makers en betrokkenen.
  Met ‘Geavanceerd zoeken’ (onder ‘Instellingen’) kun je filteren op ‘gebruiksrechten’. Maar blijf alert want dit biedt geen enkele garantie dat degene die het geplaatst heeft ook daadwerkelijk het auteursrecht heeft.

 • How everyday things are made

  Manufacturing videos and virtual factory tours.
  An introductory website showing how various items are made. It covers over 40 different products and manufacturing processes. Samengesteld door de Alliance for Innovative Manufacturing van Stanford University.

 • HU Streaming mediaserver

  Op deze server vind je streamingvideo materiaal van de HU, -presentaties en -congressen. Hier vind je materiaal van de HU Bibliotheek en opnames gemaakt door HU-collega's en studenten. Uitgebreide handleiding.

 • HU Weblectures

  Op deze server van de HU vind je opnames van HU-colleges, -presentaties en -congressen. Wil jij ook een bijeenkomst laten opnemen ga dan naar HU2See.

 • Immovator

  Netwerkorganisatie met ruim 5000 leden die zich richt op innovatie en economisch rendement in de crossmediasector. Immovator verzorgt regelmatig een Crossmedia café waarin professionals hun kennis delen over onderwerpen op het gebied van radio, televisie, internet, mobiel, print en events. Deze discussies zijn terug te zien via hun platform.

 • KlasseTV

  KlasseTV is een internetportal met digitaal lesmateriaal voor alle groepen van het basisonderwijs. Het lesmateriaal van KlasseTV is afgestemd op het lesprogramma van de vijf grote educatieve uitgeverijen. De clips zijn gescreend, van goede kwaliteit en educatief verantwoord. De lengte van de clips is gemiddeld 3 à 4 minuten.
  Voor meer informatie en toegangscodes kunt u terecht bij de informatiebalie van de HU Bibliotheek Utrecht.

 • Movies that matter

  Stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, opent ogen voor mensenrechten door het vertonen van speelfilms en documentaires. Men selecteert films voor het onderwijs en daarbij wordt lesmateriaal ontwikkeld. Deze films en lesmaterialen zijn gratis beschikbaar voor docenten.

 • NPO (voorheen Nederland 24)

  Portaal van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met meerdere live videokanalen. Programma's hebben een bepaald thema en/of richten zich op een specifieke doelgroep. In tegenstelling tot de meeste streaming videokanalen is dit een livekanaal, de video's zijn niet terug te kijken.

 • Openbeelden

  Een platform waar je op basis van het Creative Commons-licentiemodel samen beeldmateriaal kunt delen en (her)gebruiken. Open Beelden is een initiatief van Beeld en geluid. Hierin bevinden zich onder andere circa 1300 polygoonitems.

 • Pixabay

  Deze website bevat zowel gratis als commerciële foto's. Per afbeelding is aangegeven onder welke voorwaarde er mag worden hergebruikt.

 • Rechtenonline (collectie ‘Recht in Beeld’)

  Een aanbod video’s van voormalige organisatie RechtenOnline is nog via het YouTube kanaal beschikbaar. De animaties van een aantal arresten zijn geschikt als beeldend lesmateriaal.

 • SchoolTV

  Website van Schooltv met informatie over de Schooltv programma's en met Schooltv gemist waar de programma's terug te zien zijn. Deze site is het best te bekijken met Google Chrome.

 • Streaming Video binnen de HU

  Voor iedereen die meer wil weten over Streaming Video bij de HU is er een Sharepointsite ingericht. Je vindt hier informatie over de verschillende mogelijkheden binnen de HU om Streaming Video te gebruiken. Er is o.a. aandacht voor de didactische aspecten en voor het zelf maken van films.

 • TED

  Database met streaming video van speeches, presentaties en colleges op gebied van technologie, ICT, milieu en entertainment. O.a met medewerking van wetenschappers als Daniel Dennet, Freeman Dyson en Seth Godin. TED is een Amerikaans bedrijf dat congressen organiseert. Er komt steeds meer Nederlandstalig materiaal bij.
  Deze database bevat gratis video die onder creative commons licentie wordt vrijgegeven. De inhoud van het materiaal past overigens binnen de doelstellingen van TED en kan dus subjectief zijn.

 • Teleblik

  Teleblik bevat televisie- en radiomateriaal van o.a. de publieke omroepen en Polygoon. Met de digitale snijmachine kunnen fragmenten uit programma's gesneden of eenvoudige montages gemaakt worden. Het materiaal kan in de eigen (digitale) lesmateriaal of elektronische leeromgeving worden gebruikt.
  Inloggen (rechtsboven op pagina), daarna met schoolaccount ‘Hogeschool Utrecht’ en daarna met HU email en wachtwoord inloggen.

 • Uitzendinggemist

  Uitzendinggemist geeft vrije toegang tot de meest recente uitzendingen van de publieke omroep. Het is een tijdelijke collectie. Veel materiaal uit Uitzendinggemist komt uit eindelijk in Academia.

 • Universiteit van Nederland

  Site waarop bekende hoogleraren gratis college geven. Nederlandse variant van TED.

 • Unsplash

  Beeldmateriaal van Unsplash kun je kopiëren, aanpassen, distribueren en gebruiken, zelfs voor commerciële doeleinden, alles zonder toestemming te vragen en zonder het betalen van een toeslag. Het wordt echter wel gewaardeerd als je de credits vermeldt. En de afgebeelde inhoud kan ook nog worden beschermd door handelsmerken, publiciteit of privacy rechten.
  Ook is het niet toegestaan de inhoud te gebruiken om hiermee een gelijksoortig platform aan te bieden.
  Zie ook: https://unsplash.com/license

 • Videolectures

  Door de EU ondersteunde databank met vrij toegankelijke lessen op video.

 • Vimio Basic

  Vimio is een platform waarop filmmakers hun materiaal kunnen aanbieden. Vimio Basic is gratis in gebruik maar de makers bepalen zelf of je moet betalen om iets te mogen kijken of vertonen. Vimio Basic bevat geen commercials of advertenties. Vimio oogt professioneler dan Youtube maar er is geen echte redactie. Je zult dus zelf de inhoud op betrouwbaarheid moeten beoordelen. Na een zoekactie kun je het gevonden materiaal filteren op Creative Commons-licentie. Maar blijf alert want dit biedt geen enkele garantie dat degene die het geplaatst heeft ook daadwerkelijk het auteursrecht heeft.

  Vimio is te gebruiken in Canvas.

 • Youtube

  Uiteraard kun je op Youtube heel veel goede films vinden. Die kun je met een link veilig gebruiken in jouw eigen presentatie of Digitale leeromgeving. Zoek wel eerst even uit of het de originele versie is en of degene die het geplaatst heeft hier wel gemachtigd voor is. Het materiaal bewerken mag in elk geval niet zonder toestemming van de makers en betrokkenen.
  Na een zoekactie kun je het gevonden materiaal filteren op Creative Commons-licentie. Maar blijf alert want dit biedt geen enkele garantie dat degene die het geplaatst heeft ook daadwerkelijk het auteursrecht heeft.

  Youtube is te gebruiken in Canvas.