LUCAS

Door een zoekopdracht te doen met LUCAS (The Library's Uniform and Central Access to Sources) worden tegelijkertijd meerdere bronnen doorzocht.

Lucas geeft toegang tot zowel databanken met full-text tijdschriften als ook beeldbanken, internetzoekmachines en dergelijke. Het voordeel van LUCAS is dat je met één klik allerlei verschillende bronnen doorzoekt, zonder dat je in allerlei afzonderlijke databanken hoeft te zoeken. Voor het gemak hebben we alvast de belangrijkste bronnen per vakgebied geselecteerd.

Uitvoeren van een zoekopdracht. Als je een zoekopdracht start kan je ervoor kiezen alle databanken te doorzoeken of een selectie daarvan. Dit doe je door je vakgebied te selecteren of door enkele bronnen te selecteren uit de lijst die je krijgt bij "Zoeken op database".
Per vakgebied zijn de belangrijkste bronnen gegroepeerd. Wij raden je aan te kiezen voor een vakgebied en niet voor alle bronnen, vanwege de snelheid.

Clusteren van resultaten
De zoekresultaten worden op 3 manieren gepresenteerd:

  • Chronologisch (standaard presentatie)
  • Gegroepeerd op databank
  • In een cluster – gerelateerd aan andere relevante zoektermen

Als de HU beschikt over de volledige tekst van een artikel of E-book wordt dit getoond als link. Anders bestaat de mogelijkheid om via de bibliotheek van je faculteit een aanvraag te doen middels de knop "HU Linker".

Authenticatie: LUCAS is ook van buiten de HU te gebruiken, je zal gevraagd worden om je HU inloggegevens.

Sommige, specifiek faculteitsgerichte, databanken kunnen vanwege hun beperkte licenties niet in LUCAS worden opgenomen. Daarom is LUCAS geen totale vervanging voor de afzonderlijke databanken. Uiteraard zijn alle databanken ook nog steeds apart doorzoekbaar via de site van de leverancier zelf. Deze bieden voor gevorderde gebruikers meer mogelijkheden. Kijk voor de links op de databankenpagina.

De HU stelt jullie ervaringen erg op prijs om in de toekomst deze zoekmachine te kunnen optimaliseren.
Technische problemen? harold.bakker@hu.nl.
Verbeteringen en suggesties kun je melden bij appie.bieze@hu.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten